Recitál Marty Kubišové ve Veleni 18.3.2016

Recitál Marty Kubišové ve Veleni 18.3.2016

Recitál Marty Kubišové ve Veleni 18.3.2016
19.03.2016

V pátek večer 18. března 2016 se v sále obecního úřadu Veleň uskutečnil recitál paní Marty Kubišové.

Děkujeme paní Martě za krásný a silný zážitek a nádherný večer. Kdo byl v pátek večer přítomen v našem sále, dobře ví, že pocity z tohoto setkání nelze vyjádřit slovy.

Proto si tyto okamžiky můžete připomenout na několika fotografiích ZDE

nebo ve Fotogalerii

Velké poděkování patří i p. Karlu Štolbovi, který doprovodil recitál svým klavírním uměním.

Panu Jiřímu Pritzovi, provoznímu řediteli Divadla Ungelt, děkujeme za spolupráci a těšíme se na další společná setkání a krásné pořady ve veleňském sále.

 
 

A přece jen pár slov o Martě Kubišové

Závratná kariéra zpěvačky Marty Kubišové začala v 60. letech. Do pražského divadélka Rokoko byla angažována v roce 1964. Ještě předtím však pomýšlela na lékařskou profesi. Její otec byl internista a kardiolog. Na medicínu ji ovšem nevzali, protože neměla doporučení z továrny.

Její Modlitba pro Martu zazněla poprvé v roce 1968 v televizním seriálu Píseň pro Rudolfa III., v díle, který reagoval na vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Tato píseň začala žít svým vlastním životem a pro veřejnost se stala symbolem odporu proti okupantům. Písničkou Modlitba pro Martu si nad sebou zpěvačka podepsala ortel.

Pro nekompromisní postoje pak představitelé komunistického režimu v roce 1970 znemožnili Martě Kubišové vystupovat. V únoru 1970 jí zakázali uměleckou činnost pod záminkou údajných pornografických fotografií. U soudu se prokázalo, že jsou to fotomontáže, zákaz ale zrušen nebyl. Zpěvačka mohla svou existenční situaci zlepšit, musela by však veřejně deklarovat svůj kladný postoj k socialistickému režimu. Ona však naopak přidala svůj podpis pod Chartu 77 a žila poté pod dohledem StB. O zpívání si nedovolila ani snít. V té době pracovala jako referentka ve Výstavbě sídlišť.

  Stala se však morální ikonou národa. „Necítím se být symbolem. Beru to spíš jako takový svůj druhý život, jako takovou zvláštnost. A zvláštnosti má každý,“ komentuje svou roli zpěvačka.

Její typicky zastřený krásný alt zazněl znovu až na Václavském náměstí v listopadu 1989. Po boku Václava Havla tam zpívala slavnou Modlitbu pro Martu. Návrat k původní profesi se jí vydařil. V současné době pravidelně účinkuje v pražském Ungeltu a je držitelkou mnoha prestižních ocenění.

Dne 29. 10. 2012 byla vyznamenána Řádem čestné legie, nejvyšším francouzským státním vyznamenáním.

„Měla jsem hezkej život. Takovej veselej a kalamitní,“ říká Marta Kubišová. Největší své hrdinství vidí v tom, že dokáže „opustit něco, co už je zajeté“. A to i přesto, že je prý opravdu hodně konzervativní. A za nejdůležitější v životě považuje, aby ho člověk prožil se ctí.

Děkujeme.

Ve Veleni 19. března 2016