Připomínky Obce Veleň k EIA SOKP 520 - Pražský okruh podané dne 19.12.2023

Připomínky Obce Veleň k EIA SOKP 520 - Pražský okruh podané dne 19.12.2023

Připomínky Obce Veleň k EIA SOKP 520 - Pražský okruh podané dne 19.12.2023
19.12.2023

V úterý 19. prosince 2023 jsme odeslali za Obec Veleň na MŽP ČR Vyjádření k dokumentaci záměru „D0, stavba 520 Březiněves – Satalice“ dle § 8 odst. 3 zákona č. 100/2001 Sb. v rámci řízení posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Dokument našeho finálního vyjádření má rozsah 23 stran podrobných připomínek a součástí je několik příloh zaměřujících se kvalitu ovzduší, hlukové měření a další odborná posouzení. Zpracování dokumentu nás stálo mnoho času a sil a prostudovali jsme poctivě více jak 3000 stran odborného textu EIA.  Věříme, že jsme sepsali za Obec Veleň vyjádření kvalitně a hlavně, že to k něčemu bude. Doufejme, že to nebyla práce zbytečná a držme si palce.

Občanům Veleně a Mírovic děkujeme za spolupráci. Veřejné projednání by mělo proběhnout do 30 dnů ode dne, kdy se veřejnost mohla vyjádřit k dokumentaci. Informace o místě a čase jednání budou zveřejněny v informačním systému EIA a na úřední desce. Jakmile se o tom dozvíme, budeme vás informovat.

K dokumentaci úřad nechá zpracovat posudek. Posudek zpracovává autorizovaná osoba určená úřadem a měla by to být jiná osoba než ta, která zpracovávala dokumentaci. Účelem posudku je nezávisle zhodnotit správnost a úplnost dokumentace a v ní navržených řešení negativních vlivů na životní prostředí. Posudek také zhodnotí podaná vyjádření k dokumentaci. Posudek musí autorizovaná osoba zpracovat ve lhůtě stanovené úřadem, nejpozději však do 60 dnů ode dne, kdy jí byla doručena dokumentace.

Celý proces je ukončen tak, že úřad vydá své závazné stanovisko tj. souhlasné nebo nesouhlasné. V případě vydání souhlasného stanoviska, je toto stanovisko podkladem pro rozhodování v navazujících řízeních, které investor záměru zahajuje např. územní a stavební. Úřady, které tato navazující řízení vedou, se musí stanoviskem EIA řídit.

Naším cílem je, aby MŽP ČR vydalo takové závazné stanovisko, na jehož základě bude v budoucnu realizována varianta tunelová, a ještě předtím budou postaveny všechny související dopravní stavby (např. obchvat obce II/244 aj.) a další opatření (např. protipovodňové poldry), která zamezí max. možným způsobem negativním dopadům na životní prostředí, veřejné zdraví a dopravní situaci ve Veleni a v Mírovicích.

Připomínky Obce Veleň ke stažení ZDE